Back to All Events

Tvergasteinseminaret 2024


Tvergasteinseminaret på Arne Næss' hytte i Hallingskarvet. Foto: Kristin Koll. 
 

Velkommen til Tvergasteinseminaret 2024

 

Undervisere Per Espen Stoknes og Per Ingvar Haukeland
Dato: Fredag 6. – søndag 8. september 2024 
Sted: Arne Næss’ hytte Tvergastein i Hallingskarvet
Pris: kursavgift undervisning bedrift/privat kr 3500/4000
Maks antall deltagere: 12

 

Stiftelsen Tvergastein Arne Næss’ hytte inviterer til det årlige Tvergasteinseminaret. Seminaret ledes av økofilosof Per Ingvar Haukeland og økopsykolog Per Espen Stoknes. Både Haukeland og Stoknes sitter i styret for stiftelsen Tvergastein og hadde et mangeårig vennskap med Arne Næss.

Tvergasteinseminaret skal gi deltakerne et innblikk i Arne Næss sine tanker om økosofi, dypøkologi og livsfilosofi, og selv få del i de innsiktene han fant i utsikten fra Tvergastein. Samtidig vil deltakerne høre om hvordan Arne Næss har vært en inspirasjonskilde til det Haukeland og Stoknes arbeider med i dag, som knyttes til bl.a. for Stoknes økopsykologi / klimapsykologi og grønn økonomi og for Haukeland (økofilosofi,  animistiske naturkulturer, naturtro). Ved å være på Tvergastein skal deltakerne også få innblikk i hvordan Næss´ mytopoetiske forståelse av stedet inspirerte han i ord og handling til et rikt liv med enkle midler, i samvær med stedets medskapninger.

Praktisk

Seminaret bli gjennomført på den enkleste måten. Seminarkostnader inkluderer guiding opp og ned fra Ustaoset stasjon, omvisning i hytta og det faglige innholdet på Tvergastein. Den faglige delen vil bli holdt inne i hytta og ellers rundt på steder som Arne Næss var opptatt av.

Seminardeltakerne må selv ordne transport, overnatting i telt og egen mat for hele oppholdet.

Det betyr at folk må kle seg etter været og det er en fordel at man er fjellvant. Det er ulendt og bratt, og det kan være vått, glatt og kaldt, i området, slik at deltakerne må være forberedt på det ved å ta med noen ekstra lag med ullklær og god sovepose.

Turen opp tar ca. 2 timer med jevnt gange. Det er noe bratt det siste stykke opp til hytta, og deltakerne bør være i ok form for å klare turen, og godt skotøy.

Seminarprogram

Fredag:

  • Oppmøte ca kl. 16 på Ustaoset stasjon (etter tog-ankomst)

  • Vandring sammen til fots til Tvergastein (ca 1,5-2 timer)

  • Rigging av telt

  • Kveldssamling: felles middag* i hytta, “bli-kjent”-runde og innledning til helgen ved Haukeland og Stoknes.

Lørdag:

  • Felles frokost* i hytta eller utenfor, avhengig av vær

  • Formiddagsamling om Arne Næss' liv og innføring til dypøkologien/økosofien

  • Lunsjen* ute

  • Vandring: Etter lunsj vil vi utforske og bli kjent med Det gode langs livs far (Hallingskarvet). Det vil ikke bli drevet noe «seriøst» klatring, men noe lekeklatring kan det bli (trenger ikke egne klatresko). Vi vil være på tur det meste av ettermiddagen, med samlinger og refleksjoner rundt naturmøtet og økofenomenologien.

  • Felles middag* i hytta

  • Kveldssamling: temaer knyttet til økopsykologi og økospiritualitet, og ellers det deltakerne ønsker å ta opp

Søndag

  • Felles frokost* i hytta eller utenfor, avhengig av vær

  • Formiddagsamling: økosofisk livsstil, med spesiell vekt på hvordan vi kan leve den ut i dagens samfunn, i hverdagen.

  • Lunsj* ute ca klokken 11.30

  • Nedrigging telt og opprydding i hytta

  • Vandring ned til Ustaoset stasjon ca klokken 13.00

    * Seminardeltakerne må selv ordne egen mat gjennom hele oppholdet.

Transport

Fredag formiddag fra Bergen eller Oslo. Ankomst Ustaoset i 14-16-tiden. (Endelige tider ikke klare ennå).

Søndag: Tog ca kl. 15 fra Ustaoset i begge retninger.

En vennlig påminnelse: Alle deltagerne er ansvarlige for bestilling og betaling av egen reise til og fra Ustaoset.
Du er selv ansvarlig for å sjekke togtider når det nærmer seg.

 

Påmelding

Seminaret er fullbooket. Du kan gjerne sette deg på venteliste.

 
 

Seminar team

Seminaret er av og med Per Espen Stoknes og Per Ingvar Haukeland.

Per Espen Stoknes

Førsteamanuensis og leder for BI Senter for Bærekraft og Energi
TED Global Speaker
Utdannet psykolog med dr. grad i grønn økonomi

Han er med-grunnlegger av flere miljøteknologiselskaper, og har lang erfaring som foreleser samt bedriftsrådgiver innen scenario-baserte strategier. Hans siste bok er Grønn Vekst – En sunn økonomi for det 21.århundre, mens Det vi tenker når vi prøver ikke tenke på global oppvarming (2017) var utgangspunktet for hans TED-talk som er sett over 3,2 millioner ganger.

Han har også vært møtende stortingsrepresentant 2017-2021 som vara for MDG Oslo, og utpekt av EU-kommisjonen som medlem av Europa Horizon Mission Board for Climate and

Societal Transformation to 2030. Han er fullt medlem i Romaklubben, og i 2022 ledet han arbeidet med, og var medforfatter av, boken Earth For All på nå 6 språk, sammen med bl.a. Sandrine Dixson-Decléve, Johan Rockström, og Jørgen Randers.

Per Ingvar Haukeland

Professor, Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap
Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving USN, Bø
per.i.haukeland@usn.no

Min generelle interesse i friluftsliv knyttes til tre fagfelt: økofilosofi, økopedagogikk og økoentreprenørskap. Jeg er opptatt av å knytte forskning og utdanning sammen med en samfunnsrelevans. Jeg har arbeidet som deltakende aksjonsforsker på Telemarksforsking i 15 år, som leder for Senter for natur- og kulturbasert nyskaping, og er opptatt av en bred tilnærming til bærekraftig stedsutvikling. Jeg har vært aktiv i den dypøkologiske bevegelsen siden slutten av 1980-tallet, og samarbeidet med filosofen Arne Næss om to bøker: Livsfilosofi (1998) og Dyp Glede: Inn i dypøkologien (2008).

Jeg er nå spesielt opptatt av det jeg kaller “naturnærvær” som en tilnærming til å gjenskape en forbindelse til naturen, inkludert kunnskaper, ferdigheter og verdier. I den sammenheng er jeg også opptatt av forholdet mellom håndverk og friluftsliv, noe jeg ser som en bro mellom bruk og vern av natur. Jeg er medgrunnlegger av den internasjonale nettverket Alliance for Wild Ethics og initiativtaker til et lokalt Transition Town initiativ i Bø, kalte Bærekraftige liv i Bø.Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

 

Spørsmål?

Kristin Koll er koordinator i forkant av seminaret

 

Kristin Koll

Kristin driver til daglig Aldente kommunikasjonsbyrå og Tipi Innovasjon.

På fritiden driver hun Viddepraksis som hun etablerte i 2018. Viddepraksis ønsker å inspirere til et dypere livsnærvær – gjennom hjerte, bevissthet og i medansvar for natur og de helheter vi er del av i våre liv.

Kristin har et masterprogram i Social Presencing Theatre (SPT), en kapasitetstrening i samskapende nærvær, under ledelse av Arawana Hayashi. 

Har du spørsmål til noe praktisk eller faglig? Send gjerne en mail. Kristin videreformidler evt spørsmål til Per Espen eller Per Ingvar.

Previous
Previous
29 August

Økofilosofi og hellige fjell

Next
Next
2 March

Welcome to a journey to the heart of the world